Nieuws

Wetsvoorstel mestplafonds en afroming productierechten 2025

De regering heeft een wetsvoorstel ingediend voor aanpassing van de Meststoffenwet om te voldoen aan de Europese derogatiebeschikking 2022-2025.

Lagere mestplafonds vanaf 2025
Vanaf 2025 worden de nationale mestplafonds voor stikstof en fosfaat verlaagd om te voldoen aan Europese eisen. De sectorale plafonds worden eveneens verlaagd, met name voor de varkens- en pluimveesector. De melkveesector wordt in mindere mate getroffen.

Afroming bij overdracht van productierechten
Om de mestproductie verder te verlagen, worden er afromingspercentages toegepast bij de overdracht van productierechten:

  • Varkensrechten: 25%
  • Pluimveerechten: 15%
  • Fosfaatrechten: 30% (was 10%)

Bij overdrachten binnen familieverband en bij erfopvolging vindt geen afroming plaats. Ook bij een heen- en teruglease binnen hetzelfde jaar en bij bepaalde bedrijfsoverdrachten gelden uitzonderingen.

Impact van bedrijfsoverdrachten
In tegenstelling tot de huidige wetgeving kan afroming nu ook van toepassing zijn op bedrijfsoverdrachten, zelfs als het KvK-nummer hetzelfde blijft. Dit gebeurt bij een wijziging van de ‘landbouwer’ die het bedrijf voert.

Uitzonderingen zonder afroming
Geen afroming vindt plaats bij overdrachten binnen familieverband (tot en met de derde graad) of tussen echtgenoten/geregistreerde partners, en bij inbreng in samenwerkingsverbanden waarbij de oorspronkelijke landbouwer betrokken blijft.

Conclusie en advies
Het wetsvoorstel is nog niet definitief en kan veranderen. Voor 1 januari 2025 kunnen volledige bedrijfsoverdrachten nog zonder afroming worden geregeld.

Voor meer informatie, raadpleeg je contactpersoon bij Admifa of bekijk het volledige document via de link.

https://www.raadvanstate.nl/adviezen/@144527/w11-24-00166-iv/#:~:text=In%20het%20wetsvoorstel%20worden%20de,van%2010%25%20naar%2030%25.